Parzenie kawy w kawiarce – co należy wiedzieć
Parzenie kawy w kawiarce jest niesamowicie popularne we Włoszech. Warto sprawdzić, jak smakuje kawa z kawiarki i czym różni się ta metoda jej zaparzania od tradycyjnego tworzenia kawy w ekspresie do kawy!
Kawa z kawiarki jest niezwykle aromatyczna. Dodatkowo, sporządzanie jej właśnie w kawiarce sprawia wiele przyjemności. Aby uzyskać smaczną kawę z kawiarki, należy zorganizować sobie przede wszystkim dobre ziarna. Dobrej jakości kawa ziarnista sklep to podstawa smaku i aromatu.
Jaki rodzaj kawy nadaje się najlepiej do kawiarki?
Bariści polecają szczególnie arabicę. Kawa arabica sklep różni się od innych rodzajów kawy przede wszystkim mnogością aromatów i smaków. Ze względu na to, że parzenie kawy w kawiarce odbywa się metodą przelewową, należy wybrać kawę jednorodną, czyli taką, której ziarna pochodzą z jednej plantacji. Jeśli lubimy intensywną w smaku kawę, warto wybrać arabicę, która będzie wzbogacona o ziarna robusty.
Gdy rozważamy stopień wypalenia kawy, najlepiej nadają się tutaj ziarna średnio wypalone. Mocniej wypalona kawa lepiej sprawdza się w ekspresie, czyli tam, gdzie parzenie odbywa się pod ciśnieniem. Kawa mielona sklep, sprzedawana w paczkach, nie nadaje się do przygotowywania w kawiarce ze względu na zbyt mocno zmielone ziarna. Kawa przeznaczona do kawiarki powinna być zmielona do wielkości maksymalnie gruboziarnistej soli kuchennej.
Mielenie kawy przed zaparzeniem naparu w kawiarce
Przed umieszczeniem ziaren kawy w kawiarce, należy je oczywiście rozgnieść. Najlepiej sprawdza się młynek żarnowy, który gniecie ziarna, zamiast je ciąć. Nie podgrzewa ziaren kawy w procesie ich rozgniatania, przez co nie tracą one przedwcześnie swoich właściwości. Młynki wbudowane w ekspresy do kawy często tną ziarna kawy tak, że powstaje przy tym dużo pyłu, co stanowi ich oczywistą wadę.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Parzenie kawy w kawiarce jest szalenie proste. Wynalazcą tego zmyślnego urządzenia był Luigi De Ponti. Od początku miała to być maszynka upraszczająca proces przygotowywania kawy. Dodatkowo, od zawsze kawiarka była tańszą alternatywą dla ekspresu do kawy. Być może dlatego elektryczne kawiarki nie cieszą się już taką popularnością jak tradycyjne kawiarki manualne. Wszak w przygotowywaniu kawy w kawiarce chodzi o prostotę.
Aby zaparzyć kawę w kawiarce, należy odmierzyć odpowiednią ilość kawy (jej ilość powinna odpowiadać zbiorniczkowi zapełnionemu aż do końca). Gdy wsypiemy tam kawę, ulepmy ją lekko palcem. Następnie, należy uzupełnić dolny zbiorniczek wodą. Ciecz wlewamy aż do wysokości, na jakiej znajduje się wentylek odprowadzający nadmiar ciśnienia. Następnie, stawiamy kawiarkę na ogniu lub na płycie grzewczej i czekamy, aż woda z dolnej części przedostanie się pod wpływem ciepła do części górnej. Bardzo ważne jest, aby nie przetrzymywać kawy zbyt długo na ogniu, bo nabierze nieprzyjemnej goryczy.