Zjedz idealne danie z grilla

Wiosna i lato to czas, kiedy na tarasach oraz ogródkach pojawiają się grille. Wspólne spotkania przy ruszcie to bardzo popularny sposób na spędzanie czasu. Nie zawsze jednak udaje się przyrządzić potrawy w odpowiedni sposób. Na szczęście jest kilka sztuczek, które pozwalają podnieść jakość dań.

Jak przyrządzać dania na grillu

Główną potrawą, która ląduje na grillu, jest mięso: karkówka, żeberka, kurczak, kotlety wołowe, jagnięcina. Można je przyrządzić na dwa sposoby: metodą bezpośrednią oraz pośrednią. Pierwsza z nich sprawdza się w przypadku potraw, które można przygotować szybciej niż 30 minut. To także odpowiednia strategia w przypadku urządzeń bez pokrywy. Rekomendowana jest ona osobom początkującym – mięso wystarczy w połowie grillowania odwrócić na drugą stronę. Bardziej zaawansowaną techniką jest grillowanie pośrednie, stosowane w przypadku większych kawałków mięsa. Zaleca się wtedy stosowanie pokrywy, dzięki której mięso opiekane jest również od góry. W obu przypadkach dobrze zadbać o marynatę, dzięki czemu mięso zostaje zmiękczone i posiada bardziej wyrazisty smak. Warto skorzystać z aromatycznych ziół, a do potraw mięsnych dodać grillowane warzywa – świetnie sprawdzi się cukinia czy szparagi. Wiele osób chętnie dorzuca do grillowanego mięsa ketchup lub musztardę.

Gdzie zjeść pyszne dania z grilla

Nie ma co ukrywać: grillowanie wymaga wprawy, a także odpowiedniego sprzętu oraz dobrej jakości mięs. Dlatego czasem warto zjeść dania z grilla w lokalu gastronomicznym. Zamiast martwić się o ich przygotowanie, można bez obaw spędzić czas z najbliższymi i zajadać się pysznymi potrawami. Jaką jednak restaurację wybrać? Na uwagę zasługuje warszawska Osmania, która serwuje dania oparte o tradycyjne turecko-osmańskie, liczące sobie ponad 1000 lat. W menu lokalu znalazły się grillowane dania jak kurczak na szpikulcu, pikantne, drobno posiekane mięso wołowe oraz jagnięcina. Są one podawane wraz z kaszą bulgur lub frytkami oraz świeżą sałatą. Do wyboru są także różne sosy. Osmania słynie z doskonałej jakości mięs oraz mistrzowskim posługiwaniem się grillem, stanowi więc świetną alternatywę dla samodzielnie przygotowywanego barbercue.

Grillowane potrawy są pyszne i aromatyczne. Nic dziwnego, że są one tak popularne. Wiele osób posiada własny grill gazowy lub elektryczny, nie brakuje również piekarników z opcją grillowania. Jest więc wiele możliwości aby przyrządzić smaczne dania. Z kolei osoby, które nie dysponują grillem lub nie chcą zajmować się przyrządzaniem dań, mogą po prostu udać się do restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *