Fartuchy spersonalizowane czy zwykłe

Specyfika pracy w gastronomi wymusza na pracownikach używania odzieży zastępczej chroniącej ich ubranie przed potencjalnymi plamami. Fartuch w kuchni lub kawiarni to podstawa uposażenia pracowników. Pozwala ochronić prywatną odzież przed zniszczeniem. Dodatkowo fartuch na zamówienie dla gastronomii to druga wizytówka firmy, wywołująca pozytywne skojarzenia u klientów. Jednakowy wygląd pracowników kuchni oraz pracowników obsługi to coraz powszechniejsza praktyka właścicieli restauracji, oraz kawiarni.

Rodzaje odzieży gastronomicznej

W zależności od specyfiki miejsca, w którym będzie noszona odzież gastronomiczna można wyróżnić jej kilka rodzajów. Najbardziej popularne są fartuchy zakładane przez szyje i wiązane w pasie. Występują w wersji damskiej oraz męskiej. Wykorzystywane najczęściej w kuchniach do gotowania lub przygotowanie ciast. Minimalistycznym odpowiednikiem fartucha są tzw. zapaski, czyli fartuch wiązane w pasie. Okrywają one jedynie dolną część odzieży na wysokości od pasa do kolana. Używa się ich do obróbki takich produktów jak warzywa. Ostatnią odmianą fartuch kuchennego jest bluza kucharska. Zapinana na guziki, posiadającą długi rękaw, okrywa jedynie górną część ciała. Sięgają po nią profesjonalni kucharze odpowiadający za najważniejszą część obowiązków. Jest domeną szefów kuchni.

Fartuchy spersonalizowane — zalety

Klasyczne fartuchy występują w większości w rozmiarach uniwersalnych, posiadając możliwości regulacji do sylwetki. Obecnie na rynku coraz częściej pojawiają się fartuchy, które można spersonalizować pod daną restaurację czy kawiarnie. To możliwość zamówienia odpowiedniego rozmiaru, fasonu czy koloru współgrającego z marką danego miejsca. Fartuchy spersonalizowane pozwalają ujednolicić wygląd pracowników kuchni razem z wyglądem pracowników obsługi. Nie można niestety osiągnąć tego, kupując fartuchy w przypadkowym sklepie. Każdy fartuch może być również opatrzony wyhaftowanym logo firmy. Fartuchy na zamówienie dla gastronomii to nie tylko profesjonalna reprezentacja firmy, ale również poczucie przynależności pracowników do firmy oraz zespołu.

Czym się kierować wybierając fartuch

Praca na kuchni wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym, często odbywającym się w wysokiej temperaturze. Dobrze dobrana odzież gastronomiczna powinna mieć zdolności wentylacyjne oraz nie powinna krępować ruchu. Fartuchy na zamówienie dla gastronomii wykonane są z materiałów wysokiej jakości. Zapewniają one trwałość oraz odporność na uszkodzenia, przetarcia oraz zbyt szybkie wchłanianie plam. Warto również, aby strój gastronomiczny posiadał niezbędne schowki na podręczne akcesoria.

Więcej na ten temat można dowiedzieć się na stronie producenta fartuchów: https://kitchenista.pl/pl/blog/Fartuchy-standardowe-czy-spersonalizowane/19.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *