Jad żmii, zastosowanie w kosmetyce i właściwości

Niezwykły środek na niechciane zmarszczki

Jad żmii, pomimo groźnie brzmiącej nazwy, odnalazł swoje miejsce w kosmetyce. Dotarł do nas z dalekiej Azji, z miejsc występowania żmii świątynnych. Coraz częściej można go spotkać na półkach udając się na zakupy w drogerii lub przeglądając oferty sklepów internetowych.

W jaki sposób jad żmii stosowany w kosmetyce zdobył tak wielką popularność, skoro jak wiemy, jest on śmiertelną trucizną? Bez obaw, tak naprawdę krem nie zawiera substancji pobranej od zwierzęcia. Naukowcy opracowali sposób na tworzenie syntetycznego neuropeptydu naśladującego sposób, w jaki działa toksyna zawarta w jadzie węża.

Jakie właściwości ma stosowany w kosmetyce jad żmii?

W ofercie sklepów często możemy spotkać taki produkt jak: krem pod oczy z jadem żmii. Dlaczego zawiera ten nietuzinkowy składnik? Bierze się to z niezwykłych właściwości jadu:

  • łagodzenia napięcia mięśni twarzy,
  • działania odmładzającego – redukcji zmarszczek mimicznych oraz głębokich,
  • poprawie napięcia i elastyczności skóry twarzy,
  • uwydatnieniu owalu twarzy.

Wymienione cechy sprawiają, że jad żmii stosowany jest gównie w produktach dla cer dojrzałych, stanowiąc naturalną alternatywę do toksyny botulinowej, zwanej inaczej botoksem.

Jad żmii w służbie piękna

Kremy z jadem żmii swą skuteczność zawdzięczają nie tylko dzięki neuropeptydowi, ale też dodatkowym składnikom zawartym w produkcie: witaminom, olejkom naturalnym, kolagenowi lub koenzymowi Q10. Połączenie tych substancji potrafi dać niesamowity efekt odmładzający.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *