Co powinny jeść osoby cierpiące na Hashimoto
Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Powstaje wskutek błędu układu odpornościowego, który sprawia, że organizm zaczyna sam siebie atakować. Podczas tego schorzenia szczególnie ważna jest dieta, ponieważ możemy przyjmować substancje, które zmniejszą wchłanianie hormonu tarczycy, pogłębiając wtedy chorobę. Dieta Hashimoto ma wspierać działanie leków dzięki stymulacji syntezy hormonów tarczycy. Dzięki odpowiedniemu odżywaniu osoby chorujące na Hashimoto mogą zmniejszyć efekty uboczne związane z chorobą takie jak: zatrzymanie się wody w organizmie, zaparcia oraz wysoki cholesterol.
Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Hashimoto?
Przede wszystkim osoby chore na Hashimoto powinny się dużo ruszać i pić minimum 1,5 litra wody. Należy również spożywać około pięciu posiłków dziennie w odstępach dwóch lub trzech godzin. Ważne jest, żeby jeść produkty, które posiadają witaminę C, cynk, jod, żelazo, cynk i selen. Ważny jest również nabiał, tłuszcze oraz węglowodany. Dieta Hashimoto powinna być ograniczona o owoce i warzywa, ponieważ one mają wiele goitrogeny (substancji antyodżywczych), które mogą być niebezpieczne dla osób z tą chorobą. Oczywiście nie można z nich całkowicie zrezygnować. Warzywa i owoce są bardzo zdrowe i wspierają układ odpornościowy, nawet u osób z Hashmioto. Powinniśmy całkowicie usunąć ze swojego jadłospisu soję, która eliminuje ważne substancje dla osób chorujący na niedoczynność tarczycy. Powinno się dodać do swoich nawyków żywieniowych błonnik, czyli makarony, kasze czy płatki owsiane. Należy unikać picia kawy oraz alkoholu. Podczas tej diety nie powinniśmy jeść orzeszków ziemnych, lodów, truskawek, brzoskwiń, masła oraz wędzonego mięsa. Oczywiście o tym, jak powinna wyglądać dieta u osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, zdecyduje lekarz. Podczas choroby Hashimoto wiele osób może cierpieć również na celiakię. Wtedy powinniśmy ograniczyć zbożowe produkty zawierające gluten.